Contact      Login

Evelina Stoian (Associate, Mușat & Asociații): „Fiecare etapă a carierei de avocat este importantă pentru că include noi provocări”

Evelina Stoian (foto), Associate la Mușat & Asociații, este avocat definitiv în cadrul practicii de drept imobiliar și acordă asistență juridică unor companii locale și internaționale de renume cu privire la o amplă varietate de aspecte.

Evelina a oferit consiliere în legătură cu dezvoltarea de proiecte imobiliare, încheierea contractelor de vânzare, de locațiune, de antrepriză și implementarea proiectelor unor importante lanțuri de retaileri.
Evelina a asistat clienții în toate etapele tranzacțiilor imobiliare, începând cu momentul cercetărilor, al identificării potențialelor riscuri și a soluțiilor aferente, continuând cu perioada negocierilor și mai apoi cu aspectele ulterioare încheierii tranzacției.

„Cel mai mare sau, mai degrabă, cel mai provocator proiect în care am fost implicată a fost unul extrem de complex, a necesitat cooperarea mai multor echipe pentru că viza aspecte juridice foarte diverse și de profunzime, includea propunerea soluțiilor creative, care să aibă în vedere cât mai multe avantaje pentru client și toate aceste obiective trebuiau îndeplinite într-un termen foarte scurt, aproape imposibil. Într-un astfel de context, am înțeles cât de importantă este apartenența la o structură foarte bine organizată, eficientă și capabilă să transmită recomandări și modalități de rezolvare a oricărei situații la cele mai înalte standarde. Așa cum era de așteptat, după o cursă contracronometru, parcursă la intensitate maximă și încheiată cu succes, finalul proiectului a adus o satisfacție majoră tuturor celor implicați”, declară avocatul Mușat & Asociații.

De altfel, portofoliul Mușat & Asociații include mandate complexe și în mod firesc există situații în care se colaborează cu alte departamente, motiv pentru care Evelina a interacționat cu majoritatea avocaților din cadrul firmei. „Câștigul profesional rezultat a fost unul semnificativ, dat fiind schimbul prețios de informații și diversitatea temelor discutate. Consider că este esențial ca pe tot parcursul carierei să fim înconjurați de profesioniști excepționali, dispuși să transmită din cele acumulate, să consolideze abilități și să crească valoarea echipei. Mușat & Asociații asigură în mod cert un astfel de mediu, fapt demonstrat de-a lungul deceniilor de carierele solide ale celor care s-au format din punct de vedere profesional în cadrul firmei”, apreciază Evelina.

În cariera sa, tânăra nu urmează întocmai un model, dar este încântată să descopere tehnici, strategii și abordări care să o inspire din punct de vedere profesional. „De cele mai multe ori, consider a fi fascinantă îmbinarea într-un mod armonios a diplomației și a eleganței cu fermitatea sau chiar cu duritatea necesară în cadrul unei negocieri de exemplu. Cu siguranță preiau anumite practici de la persoanele cu care lucrez în mod curent sau frecvent și care au un grad de experiență mai avansat. Totuși, indiferent de nivelul de senioritate al colegelor remarc adesea aspecte demne de a fi apreciate și insuflate”, detaliază avocatul.

Evelina își amintește că, în perioada facultății, și-a dorit pe rând să urmeze aproape fiecare profesie juridică.
„Mergeam la conferințe destinate orientării în carieră, analizam continuu oportunitățile, căutam să îmi dau seama ce mi s-ar potrivi și în ce mod aș putea aduce un mic plus locului în care mi-aș desfășura activitatea. După mai multe stagii de practică în cadrul societăților notariale și al celor de avocatură, al instanțelor judecătorești, al instituțiilor publice, am luat decizia de a deveni avocat. Totuși, confirmarea faptului că alegerea a fost una potrivită vine în timp, în mod treptat și include o paletă largă de elemente, de la satisfacția profesională până la certitudinea livrării consultanței de înaltă calitate și feedbackul pozitiv al clienților implicați în cele mai complexe proiecte” mai spune tânăra.

Faptul că face parte din echipa Mușat & Asociații reprezintă un mare plus. Din punctul său de vedere, două și probabil cele mai importante dintre avantajele apartenenței la firma cu care colaborează vizează caracteristicile echipei și dezvoltarea continuă a fiecărui membru al acesteia. „Indiferent de domeniul de activitate, dar mai cu seamă în cazul profesiei de avocat, consider că este esențial ca pe tot parcursul carierei să fim înconjurați de profesioniști excepționali, dispuși să transmită din cele acumulate, să consolideze abilități și să crească valoarea echipei. Totodată, de o relevanță majoră este dezvoltarea continuă, garantată în cazul nostru de complexitatea proiectelor în care suntem implicați și de accesul la clienți prezenți atât pe plan național, cât și internațional, fapt care atrage inclusiv necesitatea cunoașterii unor norme aplicabile în alte sisteme de drept”, arată Evelina.

Avocatul crede că succesul nu îmbracă aceeași formă pentru fiecare dintre noi și nu are o unitate de măsură general acceptată. Succesul nu apare deodată și nu se află la finalul drumului parcurs, ci este creat de fiecare pas în sine. „ Fiecare etapă a carierei de avocat este importantă pentru că include noi provocări care au rolul de a desăvârși anumite abilități. Cea pe care o traversez în prezent este foarte frumoasă și constă într-o dezvoltare profesională accelerată, dat fiind faptul că proiectele aflate în lucru au ramificații juridice diverse și impun propunerea soluțiilor inventive”, mai spune tânăra.