Contact      Login

Ana Kusak (Partener SAA): Avocatura este o profesie în care procesul de învățare este unul continuu și constant

Ana Kusak, Partener SAA și coordonatoare a practicilor Intellectual Property și Competition este specializată în aceste arii de practică de peste 20 de ani, fiind, de asemenea, consilier în mărci și desene industriale încă din anul 2004, calitate certificată de autoritatea europeană, EUIPO.
Ana a câștigat o semnificativă experiență în domeniul concurenței acordând asistență juridică de specialitate atât clienților internaționali, cât și unor importanți jucători din România, în legătură cu diverse aspecte specifice, cum ar fi: obținerea autorizărilor din partea Consiliului Concurenței în cazuri complexe de fuziuni și achiziții, analizarea și gestionarea a numeroase cazuri de practici anticoncurențiale în diverse industrii (transporturi, industria auto, industria farmaceutică, bunuri de consum etc), chestiuni complexe în materia ajutorului de stat etc. De asemena, a conceput, dezvoltat și aplicat programe/cursuri de conformare în materia dreptului concurentei, adaptate specificului și nevoilor fiecărui client în parte.
Vasta sa experiență în domeniul proprietății intelectuale include acordarea de asistență juridică clienților locali și internaționali cu privire la chestiuni complexe în problematica drepturilor de autor și a drepturilor conexe în varii industrii, cum ar fi: publicitate și relații publice, comunicare, media, industria muzicală, teatru și cinema, literatură, precum și cu privire la cazuri implicând mărci, desene, contrafaceri și protecția datelor cu caracter personal.

Ana povestește că și-a început drumul în cariera de avocat încă din anul trei de facultate, înainte de 2000. „Am avut norocul să pot face acest lung „stagiu de pregătire” în cadrul uneia dintre societățile mari și consacrate de avocați (Mușat & Asociații, N.R.), care a reprezentat un început de drum pentru mulți colegi din generația noastră. În afara de oportunitatea de a fi expusă acestei profesii într-un context care mi-a permis accesul la practica dreptului afacerilor la cel mai înalt nivel, am avut deci și aproximativ doi ani în plus de experiență față de alți colegi de generație, lucru care, evident, a contat foarte mult.  Chiar și „furând startul” cu doi ani, fără nicio îndoială, când mă gândesc la drumul către primul palier de senioritate, primul cuvânt care îmi vine în minte este „greu”. A fost greu”, declară avocatul.

Chiar și acum, după mai bine de 20 de ani, Ana Kusak își aduce bine aminte de eforturile pe care generația ei trebuia să le facă pentru a ține pasul cu piața avocaturii, în plină dezvoltare la acel moment.

„ Concurența era foarte mare, iar locurile de muncă în societăți deja consacrate erau, desigur, limitate. Chiar dacă istoria mea personală a fost, cum spuneam, mai puțin obișnuită, cred că cele mai importante etape în drumul către Senior Associate (primul palier de senioritate la acel moment în firma în care lucram) a fost, în primul rând, acomodarea – nu este deloc simplu să treci din zona pur teoretică a facultatii de drept (nici astăzi nu prea există multă practică, deși lucrurile s-au mai schimbat, desigur), la practica efectivă a meseriei, să simti responsabilitatea muncii tale cu adevărat și să vezi și rezultatele acesteia în lucrul cu clienții. A urmat specializarea în una sau mai multe arii de practică. De asemenea, este o trecere interesantă de la modul în care în anii studenției este necesar să treci prin toate materiile (și să te pregătesti temeinic la fiecare dintre ele), la a aprofunda una sau mai multe arii de drept. Pentru mine, punctul de plecare a fost dreptul concurenței. Sincer, nu știu dacă la acel moment a fost decizia mea să mă îndrept către această arie de practică (pe care nu o studiasem în facultate deloc), era o zonă extrem de nișată și în legătură cu care nu existau prea multe informații la acel moment (doctrină, jurisprudență etc), cât cred că a fost nevoia în cadrul firmei de a aloca resurse pe această zona. Însă știu că de la primul contact cu legea concurenței și principiile consacrate de aceasta, am simțit o atracție foarte puternică față de acest domeniu, lucru care nu s-a schimbat nici astăzi. În ultimul an de facultate m-am simțit, de asemenea, atrasă de dreptul proprietății intelectuale, acest lucru datorându-se probabil faptului că în familia mea au existat întotdeauna preocupări înclinate către creativitate și artă. Încă din primii ani de stagiatură am urmărit această arie de practică, devenind specialist (consilier acreditat de OSIM), mai întâi în mărci și desene industriale, în anul 2004”, detaliază Ana Kusak.

Ea mărturisește că nu știe dacă, la început de drum pentru un tânăr avocat în acea perioadă, era neapărat vorba despre decizii pe care le lua în mod conștient pentru a-i influența parcursul profesional. „Cred că la acel moment singura decizie pe care am luat-o a fost aceea de a mă dedica complet acestei profesii. Inerentele sacrificii pe care un tânăr, în cazul meu o tânără femeie, trebuie să le facă, eu nu le-am simțit ca atare. Sigur că timpul liber îmi era extrem de limitat, că nu aveam libertatea de a mă bucura de călătorii, prieteni sau alte pasiuni (cum spuneam eu vin dintr-o familie cu inclinații artistice), însă bucuria de a deveni, pe zi ce trece, un profesionist mai bun, pentru mine a fost compensatoare. Am avut (și am!) în jurul meu colegi extraordinari, profesioniști și mai ales oameni care m-au inspirat, cu unii am legat prietenii foarte strânse, care rezistă și astăzi, în ciuda ritmului amețitor în care se desfașoară lucrurile în meseria noastră”, argumentează avocatul.

O decizie grea în cariera sa și care i-a marcat parcursul professional a fost aceea de a părăsi firma Mușat & Asociații, la finalul anului 2006, după aproape nouă ani de colaborare cu colegi care îi erau deja ca o familie, într-un loc în care se simțea „acasă”. „Astăzi, am certitudinea că decizia aceasta a fost una necesară, care m-a ajutat mult în parcursul profesional, că celebra și foarte la modă acum „ieșire din zona de comfort” este necesară pentru orice fel de creștere. Însa atunci, nu a fost deloc ușor”, susține Ana Kusak.

„Nu am să uit niciodată momentul consacrării mele ca senior associate”

Îi este greu să alegă din multele proiecte în care a fost implicată și care i-au determinat, cumva, parcursul profesional. Ana consideră că suma tuturor acestora este cea care contează.

„Pentru că, odată ce ai trecut de etapa stagiaturii, odată ce ai început să urci pe drumul unei specializări în profesie, orice mandat, orice proiect, reprezintă o experiență. Nu am să uit niciodată, totuși, momentul consacrării mele ca „senior associate”, pentru că s-a întâmplat în circumstanțe mai puțin obișnuite. Eram într-un moment în care eram pregătită, asta e cert, însă nu întodeauna recunoașteri de tipul acesta vin numai ca urmare a faptului că suntem pregătiți pentru asta. Ne aflam într-un context în care în echipa Mușat & Asociații, din care făceam parte, se petrecuseră schimbări, avocatul senior și partenerul coodonator junior nu mai erau în firmă. De pe o zi pe alta, m-am văzut pusă în fața unei situații deosebite, într-un proiect enorm pe care firma îl gestiona la acest moment a apărut foarte brusc o problemă majoră, cu posibilă influență determinantă pentru rezultatul final al proiectului. Deși aveam deja câțiva ani de experiență, problema respectivă nu îmi era familiară și era deosebit de complexă. Cred că cel mai greu lucru la acel moment a fost să-mi gestionez emoțiile și să fac față acestei provocări. A fost un moment de turnură în cariera mea și am fost apreciată nu numai pentru că am fost capabilă să acopăr aspectele juridice ale problemei,  ci tocmai pentru capacitatea de a reacționa ca un profesionist și a conduce lucrurile către un rezultat bun, fără a avea pe cineva cu experiență care să mă coordoneze. A fost „botezul” meu în avocatură, ca să spun așa. Am devenit „senior associate” în 24 de ore. De atunci încolo, am mai fost pusă (mai des decât aș fi vrut) în situații-limită, însa faptul că atunci am avut succes, bazându-mă pe raționamentul și instinctele mele, mi-a dat o încredere care m-a ajutat enorm și m-a poziționat față de mine însămi într-o manieră care mă ajută și astăzi. Am învățat atunci că nu este nici pe departe suficient să ai temeinice cunoștințe teoretice, ci contează enorm și abilitatea de a găsi soluțiile potrivite pentru a aplica aceste cunoștințe. Ca să te bucuri de încrederea clienților, trebuie să ai tu, în primul rând, încredere că soluțiile tale sunt cele potrivite”, explică Partenerul SAA.

În opinia sa, nu există niciun parcurs fără greșeli. Cu atât mai mult într-o meserie în care procesul de învățare este unul continuu și constant. „Greșeala face parte din orice proces de învățare, așa cum îi repet fiicei mele în vârstă de 14 ani cât de des pot, această nouă generație făcând mai greu față acestei realități, mi se pare mie. La fel cum nu cred că există decizii „de aur”, cel puțin conștientizate la momentul la care le luăm. Desigur, există decizii pe care le-am luat în decursul a peste 20 de ani de carieră care s-au dovedit a fi unele mai bune decât altele, dar la momentul la care le-am luat, am crezut, cu convingere, de fiecare dată, că sunt deciziile corecte, atât dintr-o perspectivă a situației de fapt, cât și morală. Principiile pe care mi le-am însușit în „cei șapte ani de acasă” s-au dovedit a fi de un enorm ajutor în tot parcursul vieții mele profesionale. Am avut noroc, presupun, și din acest punct de vedere, să am ocazia de a avea în familie modele care să mă inspire. Cred, de asemenea, în importanța deosebită a instinctului, acea voce interioară care, însumând toate caracteristicile și experiențele noastre ca oameni și ca profesionițti, ne ghidează către deciziile potrivite. Cel puțin în cazul meu, așa se întamplă. Un exemplu elocvent este decizia de începere a colaborării cu Stratulat Albulescu”, arată Ana Kusak.

La începutul anului 2017, după o experiență de șase ani ca partener într-o altă firmă de avocatură,  ea nu avea în vedere reintegrarea într-o structură nouă, ci își vedea drumul mai departe pe cont propriu, împărțit cu colega sa Elena, împreună cu care avusese o excelentă colaborare în ultimii ani. „Când am avut prima întâlnire cu Silviu și Andrei, actele pentru înființarea unei societăți împreună cu Elena erau gata, aveam deja o infrastructură pregătită, o bază de clienți stabilă și entuziasmul unui început de drum în contextul pe care îl consideram a fi cel mai potrivit. În mod neașteptat pentru mine, întâlnirea cu echipa Stratulat Albulescu ne-a impresionat și pur și simplu am luat, tot de pe o zi pe alta, hotărârea să începem colaborarea, prin cooptarea mea ca partener în cadrul firmei. Astăzi, în al șaptelea an al acestei colaborări, consider că a fost de departe cea mai bună decizie pe care o puteam lua, însă nu a fost una pur raționala, mărturisesc”, mai spune Partenerul SAA.

„Am o profesie care îmi oferă atât de multă satisfacție”

Ana Kusak subliniază faptul că are cea mai profundă admirație pentru profesioniști în general și pentru femeile care ajung profesioniști, în orice domeniu, în mod special. Consideră că este nevoie de multă atenție pentru a reuși atingerea acelui echilibru între viața personală și cea profesională, mai ales în cazul acelor femei care aleg să devină mame la un moment dat. „Acest moment se întâmplă, în general, la o vârstă la care femeia profesionist este într-un moment foarte important de creștere în carieră. Desigur, există și excepții, dar pentru majoritatea dintre noi, așa se întâmplă. Însă eu cred, și văd, de altfel, acest lucru în jurul meu, că femeile au în mod particular această capacitate foarte specială de a jongla cu responsabilitățile legate de profesie, precum și cu responsabilitățile din viața personală. Pentru a face însă o remarcă generală, cred că femeile avocat au capacitatea de a practica meseria aceasta cu profesionalism, însă cu o doză de empatie față de clienți, care le face încă și mai apreciate de aceștia”, opinează Ana Kusak.

În ceea ce privește lucrul în echipă, ea a remarcat că, în general, echipele coordonate de femei sunt mai stabile (există mai puține schimbări în structura acestora) și, în final,  dau un randament crescut. „În ceea ce mă privește, am tendința de a-mi privi colegii de echipă, în special pe cei foarte tineri, dintr-o perspectivă aproape parentală. Îmi doresc și încerc să îi protejez și să îi ghidez cât mai mult în parcursul profesional și de cele mai multe ori mă implic emoțional în relațiile cu colegii de echipă. Există, desigur avantaje și dezavantaje în această abordare, însă eu cred cu convingere că orice profesionist, la orice nivel al carierei sale, dă rezultate mai bune într-un mediu în care se simte în siguranță și apreciat. Și cred că femeile sunt mai capabile să creeze un astfel de mediu în echipele pe care le coordonează”, mai spune avocatul.

În opinia sa, succesul reprezintă un concept relativ. Pentru unii succesul are dimensiune materială, pentru alții dimensiunea recunoașterii publice, pentru alții este pur și simplu despre a se trezi dimineața cu bucurie la gândul că vor merge la birou, chiar și după mulți de ani de practică. „Personal, cred că fac parte din ultima categorie. Mi se pare câteodată incredibil și mă umple de recunoștință faptul că am o profesie care îmi oferă atât de multă satisfacție, chiar și în momentele foarte grele, când mi se pare că mi-am atins anumite limite. Valoarea unui avocat cred că se măsoară la fel ca și aceea a oricărui profesionist. Pentru mine, valoarea unui avocat poate fi măsurată nu doar în numărul de spețe gestionate cu succes, sau în faptul că numele său ajunge să fie cunoscut în aria sa de expertiză. Dacă ar fi să mă uit în urmă, cred că bucuria mea cea mai mare este atunci când văd colegi mai tineri cu care am lucrat care dezvoltă un parcurs profesional remarcabil și mă gândesc că există o mică parte din ceea ce am împărțit care a ajutat la realizarea acestui parcurs. Nu cred că există un set de criterii, universal aplicabile, care ar putea măsura valoarea unui avocat. Există avocați foarte buni care excelează în dezvoltarea relațiilor cu clienții, care au o capacitate specială de a-și promova serviciile, la fel cum există avocați care au aptitudini manageriale deosebite, sau avocați care dau cele mai bune rezultate atunci când au posibilitatea de a se dedica în întregime studiului și activităților de cercetare. Asta nu îi face pe unii mai valoroși decât alții, pur și simplu, așa cum suntem diferiți ca indivizi, aceste diferențe există și în practica noastră profesională”, argumentează Partenerul SAA.

Sfatul Anei Kusak pentru orice avocat tânăr la început de carieră este să se asigure că profesia îi face plăcere și că își dorește cu adevărat să facă această meseria. „În măsura în care pleacă de la aceste premise, totul va merge bine. Avocatura poate uneori să aibă o imagine idilică pentru tineri, însă implică o responsabilitate foarte mare și necesită o implicare enormă, pentru a ajunge la rezultate foarte bune. Nu este un drum ușor de parcurs, iar tinerii (în special generațiile foarte tinere) nu excelează la capitolul răbdare. E firesc, cred că este o trăsătură specifică tinereții. Însă în această meserie răbdarea este esențiala pentru a parcurge toți pașii și a căpata experiența necesară unui avocat cu adevărat foarte bun. Pentru tinerele domnișoare, totdeauna va exista provocarea de care vorbeam mai sus, aceea de a echilibra viața profesională cu cea personală, însă, din fericire, trăim probabil cele mai bune vremuri din istorie din acest punct de vedere. Ne bucurăm, în general, de aceleași prerogative ca și bărbații, însă și provocările sunt la fel de mari. Este nevoie de multă dedicație, implicare, răbdare și enorm de multă muncă pentru a ajunge în „vârful ierarhiei” profesionale. Însă avem avantajul că putem face acest lucru purtând pantofi cu toc înalt”, mai spune avocatul.